Farmosi békamentés 2023 - ajánlataink és bejelentkezési feltételek

2023/02/24. - írta: Németh András

és egy kis szentimentális sztorizgatás, hiszen ismertek...

Ha a szentimentáliskodást át akarod ugrani, akkor pörgess a tovább gombig, de azért egyszer legalább olvasd el szerintem.

Idén huszadszor jelennek meg békamentők Farmos határában. 2004-ben egy esős tavaszi estén kezdődött, esti baráti teremfocimeccsre tartva figyeltünk fel a Farmos határában jelentkező közúti kétéltűgázolásra. A foci nekünk elmaradt, de jót rohangáltunk hogy szedegessük a békákat. A következő évben már nádszövetes terelőkkel is próbálkoztunk egy kis szakaszon. 2006-ban már végig volt kerítés, az volt az év amikor "literre mértük" a megmentett békákat. És 2007 óta kiforrott módszerrel, vödrönként számolva, az adatokat rögzítve mentjük a békákat. És 2023 lesz az első év hogy a szikesen már nem kell menteni, mert az új útban már megoldásra került hogy átjussanak az állatok. De a mentési szakasz nagyobb felén még várat magára a megoldás.

Az első év hogy tízezernél kevesebb békát mentettünk 2012-ben volt, az utolsó hogy tízezernél többet 2016-ban. 

Ezen a mondaton elsőre talán így is átfutott a kedves olvasó hogy kiemeltem. De kérem, olvassa el újra, lassan, értő módon. Mert azt gondolom ez a mondat maga az ökológiai összeomlás, egy olyan kivonat, egy olyan esszencia, amely rettentő keserű nekem, nekünk akik ezt a békamentést végezzük.

A jelenség sajnos nem lokális, a Nemzeti Biodiverzitás Monitorting Rendszer kutatói által publikált barna ásóbéka állomány grafikon igen jelentősen hasonlít a mi eredményeinkre. A baj hatalmas, a valódi társadalmi felismerés pedig várat magára.


A békák fogynak, mínuszos tartományba persze nem fogunk csökkenni, csak kicsit hatászvadász akart lenni a grafikonom, és nem akartam bonyolultabb görbéket rajzoltatni. Az állomány már összeomlott, az időjárás már megbolondult. Viszont az érdeklődők jönnek, jönnének békát menteni, hiszen ami azért a sok rossz mellett örvendetes az érdeklődés nem csökken.

Tengernyi béka híján viszont hangsúlyt kell fektetnünk a "betétprogramokra", míg a régebbi esős tavaszokon egy sárbancuppogás ovisokkal több ezer békát összeszedős nap önmagában is életre szóló élmény volt, addig mára a napsütéses tavaszi napokon ki kell terjeszteni a békamentést.

Viszont ennek ára van. A szó legszorosabban vett értelmében. És ez a bejegyzés azért születik hogy ezeket az árakat megmutassam. Elnézést kérek a nagyérdeműtől, és elnézést azoktól akik tanultak marketinget, és hasonló dolgokat. Hiszen lehet nem volt egy túl jó a felvezetés, nem felel meg a fogyasztói társadalom trendjeinek, reklámozási dogmáinak ahogy előkészítem a dolgot. De én szenttül hiszem hogy a felismerés a legfontosabb, a felismerés hogy éppen ezek a fogyasztói társadalmi attitűdök teszik tönkre a világot. Persze nagyon messzire vezetne ha befejezném ezt a gondolatmenetet, így elvágom. Aki majd engem nyer meg mentésvezetőnek az rákérdezhet, de szerencsére azt kell mondjam a többiek is jól látják ezt. Hogy ne mondjam a Farmosi Békamentés nemesít, Farmosi Békamentőnek lenni pozitív skill.

De ne húzzam tovább, bökj rá.

2023-ban március 4-én állítjuk a kerítést így március 6-án hétfőn kezdődik és várhatóan április 14-én pénteken zárul a nyilvános békamentés.

A békamentésnek az idei évtől van egy alap térítési díja. A teljes árú 500 forint, és 250 forint a kedvezményre jogosultaknak. A szervezők döntése alapján a farmosi lakcímkártyával rendelkezők számára az alapprogram továbbra is ingyenes. Valamint a Tápió Natúrpark településeiből érkező csoportok 10% kedvezményre jogosultak a lentebb részletezett csomagajánlatok árából.


Hétköznapokonn a nemetha@dinpi.hu drótposta címen áll módunkban fogadni a bejelentkezést, az oda történő beérkezés időpontja számít! 

Csomagajánlatok Csoportoknak (az árak az alapáron felül értendők): 

A: Madárgyűrűzési bemutató

20 fő-ig: teljes árú 30.000 Ft/csoport kedvezményes 20.000 Ft/csoport

20 fő feletti résztvevők: teljes árú 1.500 Ft/fő kedvezményes 1.000 Ft/fő

 

B: Vezetett tanösvényséta (B1 verzió Kékbegy és Sóvirág tanösvények, Farmos központ, vagy Farmos vasútállomás befejezéssel (3-4km). B2 verzió Kékbegy tanösvény, és kirándulás a Nagy-nádas körül Göbölyjárás vasúti megállóhely, Ifjúsági szállás, Madárvárta befejezési pontokkal (5-7km))

20 fő-ig: teljes árú 30.000 Ft/csoport kedvezményes 20.000 Ft/csoport

20 fő feletti résztvevők: teljes árú 1.500 Ft/fő kedvezményes 1.000 Ft/fő

 

C: Vízparti Élet Háza Természetvédelmi Oktatóközpont

Belépő

Teljes árú 900 Ft/fő

Kedvezményes 600 Ft/fő

Tárlatvezetés 3000/csoport
Kerékpárbérlés 1500 Ft/fő

 

D: Koshalmi Őshonos Állatpark és Múlt Utcája Falumúzeum

Belépő és tárlatvezetés

Teljes árú       800/fő

Kedvezményes 400/fő

 


E: Gasztroprogram helyi termelőkkel (Előzetes egyeztetés legalább egy héttel korábban!)

Sajttál 1000 Ft/fő

Borkóstoló sajttállal 4500/fő

 

Boros Ádám Ifjúsági Szállás (maximum 30 fő)

Szállás 4000/fő/éj (Csak hétköznapokon elérhető, előzetes egyeztetés szükséges!) (további infó: http://www.hajtapartja.hu/szallas)
Figyelem! Alapértelmezetten a szállás igénybevétele esetén a másnap reggeli békamentés biztosított. Egyéb programkínálat felderítésében szívesen segédkezünk!



Alap és A-D programok esetén: 



Az egyéni ajánlotokról a naptár megfelelő napjára bökve a részleteket elolvasva tájékozódhat!




Itt pedig foglaltsági naptár. Nem, nem tud benne senki szerkeszteni, információ átadásra való. Amikből egy kettő a táblázat alatt olvasható ;)


Szóval március negyedikén kerítést állítunk, ekkor még nincs béka, de itt jól jönnének a munkás kezek. 
Április elsején lesz a Családi Napunk, ekkor hagyományos értelemben vett békamentést nem tartunk, de bemutató, kirándulás, ilyenolyan szakmai és egyéb családi programok kézművesek bemutatók meseolvasás lesznek.
Március 18-án tájséta. Az a nap szintén fix, oda csoportok nem jelentkezhetnek.
Illetve oda sem ahova az van írva hogy nem jelentkezhetnek :D

Hirtelen ennyi. Remélem mindenki ért mindent, de ha kérdés van akkor keressenek nyugodtan: Németh András 30-236 halehetmunkaidőbenhívom 8351 telefonszámon, vagy a nemetha@dinpi.hu drótpostacímen. Vagy akár bárhogy máshogy, de azokat jóval kisebb valószínűséggel veszem észre mint amiket megadtam.

Szép napokat mindenkinek, sok-sok esőt, enyhülő ökológiai válságot, felébredő társadalmat kívánok mindenkinek! A farmosi békamentők csapata nevében Németh András békász :D

Ui.01: Fontos (már akinek :D) a szervezők közt van olyan aki 27 és van olyan aki 0 százalékos Áfakörbe tartozik, ez a rendes embereknek szerintem teljesen lényegtelen infó, de aki a békamentés költségét akarja elszámolni valami feketén szerzett jövedelem kifehérítésére, annak fontos infó lehet, leginkább hogy kerüljön el minket...
Ui.02: Az egyéni részvételi feltételeket még álmodozzuk egy darabig, tőlük türelmet kérünk.
Ui.03: Mikor érdemes békát menteni? Klikk ide.
Ui.04: Találkozási pont kissé megváltozott az új út átadásával. Szóval a "kanyarban" a szikes és a szántó élőhelyek találkozásánál, az eddigi 25-ös vödör környékén. Azaz itt: 47.35491520937088, 19.831194797863365 vagy: 9R3J+XC4 Farmos
Ui.05: Nincs rossz idő, csak rosszul öltözött ember. A békamentőknek pedig az eső a legjobb idő. Szóval erre kérjük figyelni, egy kis eső miatt nincs lemondás! (Jelentős hó vagy tartós fagy esetén a békamentés szünetelhet, de a csatolt programok olyankor is működnek. Egyedül a madárgyűrűzési bemutató ami időjárásra valamennyire érzékeny (szélvihar, szakadó eső))





Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bekamentok.blog.hu/api/trackback/id/tr7018057092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása