Mikor érdemes békát menteni?

2018/01/24. - írta: Németh András

Az egyik legfontosabb kérdés, mindenki felteszi, mert azt hiszi mi tudjuk a választ. Pedig nem, nem tudjuk.

Majd azért jönnek a további kérdések: mi volt eddig az elmúlt években...

És sajna erre sem tudok válaszolni, hisz fejből nem tudom és nem véletlen mondom, nem lehet tudni. Viszont nehogy szó érje a ház elejét, jöjjön a segítség. Vagy legalábbis néhány egyszerű kérdésre adott grafikonos válasz amiből mindenki eljuthat addig a tudásig, ami a békamentést vezetők birtokában van.

Azaz, nem, nem lehet tudni mikor jó jönni... Legalábbis dátumra nem lehet tudni. Egyébként meg a csapadékos enyhe estéket követő délelőttökön, de mire ezt megtudjuk, hogy mikor van, már úgyis lefoglalták az összes napot :D

Szóval a segédlet:

Ez még elég értelemszerű 11 év adatairól van szó. Kisárgítottam két időszakot, na akkor volt 2013-ben olyan hó hogy át kellett szállni a szomszéd autójába. Szóval még az sem biztos, hogy március közepén nem lesz épp hószünet. De zömmel azért a március a nyerő.

Ezt úgy érdemes ízlelgetni hogy 2017-ben azaz tavaly mindössze volt 8800. De erről majd később... Ami még érdekes, az ember azért 11 év után ide már várna egy haranggörbét. De nem, a békák nem olyan egyszerűek, mint a statisztika :)

Ez egy fontos grafikon. A napok amikor azt gondolnánk, lógó orrú békamentők hagyják el a farmosi pusztát. Legalább 100 csoporttal a hátam mögött el tudom mondani, az hogy mennyire lóg az orr, legalább annyira függ a csoporttól, mint attól, van-e béka az adott napon. Viszont az eddigi táblázatok alapján ha jól nézem azt kijelenthetjük, március 14-én 19-én 23-án és 30-án eddig minden évben volt mentés és soha nem volt nulla béka. Aki ismer tudja, túlságosan még nem szabad örülni. Csattanó 5 táblázattal lejjebb :P


Na a nullák után nézzük mikor volt béka. A száz felett az már azért azt jelenti hogy egy nagyobb csoportra is jut fejenként egy béka (na jó ez sem igaz volt olyan hogy 127-en voltunk), bár már nem emlékszem mennyi volt a béka).

Ezeken a napokon már biztos volt mindenkinek saját békája ha akarta. Ennyien azért még családi napon sem voltunk soha (talán majd idén?). Idén úgy tűnik jó helyre tettük a családi napot mert 24-én lesz. Eltekintve attól a ténytől hogy egyszer azon a napon hószünet volt a maradék 10 napból 4 esetben több mint 1000 breki volt. Szóval ez 40% (ráadásul még sosem volt nulla béka, eltekintve attól amikor 15 centi hó volt). Szóval jó céldátum ez családi napnak ha a matekot nézzük, de a békák nem azt nézik, ezt már tudom :)

Ez már csak puszta marháskodás ha már a 311-es út mentén mentjük a békákat... Meg ha valaki azt hitte volna hogy megkomolyodott a blogger.

Ezek a napi maximumok. Igen ezek olyan értékek, amik egy nap alatt realizált békamennyiségek. Szóval tavaly volt 8800 összesen megmentve a teljes szezonban. De volt 7 olyan nap amikor a tavalyi mennyiséget egy nap alatt át kellett vödrözni. Persze ezek már elég havária jellegű napok. Ekkor már a csoport általában nem túlságosan sok figyelmet kap, mert ilyenkor már pörögni kell rendesen. Sőt!  Ha sejtjük, ilyen mennyiség várható, akkor már elő szoktunk szedni a vödröket. Ugyanis a csoporttal már a 2000 béka is sok, nemhogy a 10000. Az optimális békamennyiség valahol 500 és 2500 közt van csoporttól függően.

És a csattanós táblázat. Ugye szóltam senki ne örüljön annak a négy napnak amikor még soha nem volt nullás békaszám. Mert szépen sorban nézve akkor a minimumok: 1, 5, 3, 2 Azért ezek sem olyan hihetetlen tömegek... Magyarra fordítva a statisztika szavait: egy olyan nap sincs eddig amikor minden évben volt mentés és volt legalább 6 (azaz 6) béka :D

Ez pedig az utolsó. Éreztem már a késztetést, hogy belemegyek mélyebben a dolgokba, szórás, valószínűség meg ilyenek. De két dolog visszatartott.

Egy, akkor sem lesz fikarcnyival sem nagyobb esélye hogy sok békával fut össze valaki ha itt még fél órákig varázslok.Kettő, nem is tudom hogy kell ezeket a bonyolultabb képletekek használni az excelben :D



Hát uff. Beszéltem, és előre is bocsesz mindenkitől, akinek a jövőben a telefonban vagy épp írásban ezt a posztot fogom javasolni tanulmányozásra ha elkezdi feszegetni a témát. De higgye el nekem mindenki az idei a tizenkettedik év, amikor nem tudom előre megmondani mikor érdemes békát menteni. Azon túl hogy MINDIG!


Egy kis frissítés 2023 februárból:

Szóval ha minden grafikont végigtanulmányuztunk, akkor jelzem hogy 2018-2022 közt 5 év alatt összesen nem volt annyi béka, mint amennyit az első 11 évben március 13-án mentettünk. Szóval ez van, az ökológiai összeomlásnak nem állta útját a társadalom, sőt erősen sietteti is azt. Ez van, ezzel kell nekünk is együtt élni...

Szóval lehet jelentkezni a 2023-as szezonra!


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bekamentok.blog.hu/api/trackback/id/tr3713600343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kerecsenkecs 2019.04.17. 07:46:27

A mikor kérdésre egyszerű a válaz;
Amikor szükséges!
süti beállítások módosítása